Expoziţia lui Magyarosi Zsuzsánna la Londra

04.05.2015

Expoziția individuală a tinerei și talentatei Magyarosi Zsuzsánna la Londra, în Centrul Cultural Maghiar Szent István, ea find beneficiara noastră cu dizabilități. Costul deplasării la eveniment a fost finanțat de Fundația Comunitas. Pozele pot fi vizualizate aici.

Lupta chipurilor

Între 2-10 mai Casa Szent István din Londra a găzduit expoziția artistului plastic Magyarosi Zsuzsa, o persoană cu dizabilități din Târgu Mureș.
Expoziția de la Londra a fost visul lui Zsuzsa. În acest caz putem vorbi despre un vis împlinit, a cărui succes se măsoară în primul rând în puterea pe care o dă privind realizarea noilor planuri, scopuri și vise.
Nu aceasta a fost prima expoziție a lui Zsuzsa. Încercările sale de afirmare s-au materializat prin expoziția de la Reghin, care a fost prima ei expoziție, după care lucrările sale au fost expuse la Târgu Mureș în sala Unirea. Este un participant permanent la expoziția comună Perle Ascunse realizată în fiecare an de Asociația HIFA-România din lucrările persoanelor cu dizabilități. Înaintea expoziției de la Londra a avut o expoziție individuală la cafeneaua G.
Zsuzsa este încă foarte tânără. Dar în ciuda vârstei sale a fost ajutată de foarte multă experiență, suferință, înțelepciune despre care vorbesc astăzi portretele, lucrările sale. Este un om care nu numai că vede, dar e capabil să-și arate sufletul atunci când imortalizează câte un moment. Este totodată momentul în care învinge barierele timpului și cele ale spațiului.
Și așa este și viața ei.
Fiecare zi din viața ei este o adevărată victorie peste asupra realității fizice, fiindcă învingând și sfidând propriile bariere, creează, realizează ceva unic în această lume, creație care se poate realiza numai în complicitatea cu Dumnezeu.
Această complicitate a fost înțeleasă și recunoscută la timpul potrivit de către Asociația HIFA-România, care a făcut totul, pentru ca expoziția lui Zsuzsa de la Londra să se realizeze. În acest demers Fundația Comunitas a fost cea care a acordat un sprijin necondiționat, a asigurat fondul pentru călătorie, totodată a finanțat și o parte din cheltuielile de cazare. Merită mulțumiri și acele femei târgumureșene, care au sprijinit-o pe Zsuzsa, fiecare donând cât a putut ca ea să-și poată urma visul ei.
Mulțumiri părții londoneze, care și în necunoștiință de cauză a presimțit, că evenimentul este unic și predestinat succesului.
Mulțumiri pentru mama lui Zsuzsa, care este și asistentul său personal, pentru că a învins teama, a pus deoparte grijile – a însoțit-o pe fiica ei, devenind un sprijin pentru ea în drumul către împlinirea unui vis frumos. Și nu în ultimul rând, mulțumiri celor care sunt deschiși la incluziune.
„Când avem un vis, aceasta are și un preț. Poate, că pentru el trebuie să renunțăm la obiceiurile noastre, poate trebuie să parcurgem alte dificultăți, dar poate, că ne vom confrunta cu dezamăgiri. Dar oricât de scump ar fi prețul el nu ar fi la fel de mare ca cel plătit de un om care n-a trăit, fiindcă acela va privi înapoi într-o zi și va auzi vocea inimii sale cum șoptește: “mi-am risipit viața”. (Paulo Coelho)