Activităţile noastre în 2016

IANUARIE
Am început anul cu tradiţionala Petrecere de Revelion pe care şi de data aceasta, am organizat la restaurantul Blue Pearl, unde numărul participanților a ajuns la 70.
Tema lunii ianuarie a emisiunii Armonie –Se caută eroi din viaţa de zi cu zi-raport despre campania Faţă Bună. Invitaţi: Simon Emőke, Simon Judit Gyöngyi, a intervenit prin telefon, Aczél Dóra, organizatorul principal a taberei Yuppi.
 

FEBRUARIE
În data de 6 februarie, am organizat, tot la Blue Pearl, Balul Mascat, care a devenit o tradiţie. La eveniment au participat beneficiari din mai multe judeţe.
Tot în luna februarie au început probele pentru trupa de dans al asociaţiei noastre BB DANCE. La început aceste probe au fost găzduite de Casa Deus Providebit, apoi ne am mutat în Corunca la sediul Universităţii Sapientia, acolo beneficind de condiţii de lumină şi de spaţiu mult mai bune.
Emisiunea Armonie din luna februarie era intitulată–Prietenii mei, comunitatea mea, care totodată era şi motoul Zilei Internaţionale a sindromului Down. Invitaţii noştri erau Májer Rozália, György Annamária, Balogh Ildikó.
 

MARTIE
În martie am ţinut zi de reculegere Fraternitas cu ocazia postului cel mare a Paştelui.
Tot în martie a avut loc, campania de sensibilizare a dizabilităţii, în organizarea Radio Tg-Mureş, cu titlul Prostia nu e dizabilitate, la care HIFA-ROMÂNIA a participat prin doi membrii ai săi, posesori ai permisului de conducere.
Emisiunea Armonie din luna martie, a avut ca temă – Obţinerea permisului de conducere, greutăţi în circulaţie, posibilităţi de parcare, şofatul pentru persoanele cu dizabilităţi. Invitaţi:Györfi Júlia, Kelemen Attila, Márton Zolyomi Attila Csaba.
 

APRILIE
În data de 6 aprilie am participat la Târgul furnizorilor ONG, organizat de Caritas Blaj, unde alături de alte organizaţii, am prezentat activitatea, proiectele şi planurile de viitor ale asociaţiei noastre.
La sfârşitul lunii aprilie, cu ocazia săptămânii Şcoala Altfel, am vizitat trei şcoli cu programul nostru interactiv Cum e să trăieşti cu dizabilitate. La şcoala generală din Corunca au participat la progam 120 de elevi din clasele primare şi din grădiniţă. A doua zi ne am deplasat la Hodoşa, a treia zi am lucrat cu elevi din clasele primare din Sâncraiu de Mureş.
Tema emisiunii Armonie din luna aprilie-Asociaţia HIFA- România planuri şi programe în 2016. Coorganizator- Simon Judit Gyöngyi.
 

MAI
În luna mai s-a organizat Târgul Organizaţiilor Neguvernamentalet, la care asociaţia noastră a participat cu programe interactive, cu obiecte artizanale făcute de persoane cu dizabilităţi, cu publicaţii proprii.
În mai am ţinut ziua de reculegere Fraternitas cu ocazia Rusaliilort.
La sfârşitul lunii mai s-a organizat în premieră spectacolul trupei de dans al asociaţiei, intitulat Dansul Roţilor- Primii Paşi, la care, în ciuda vremii nefavorabile, au participat aproximativ 300 de spectatori.
Tot la sfârşitul lunii mai, asociaţia noastră a participat, cu două proiecte sociale la concursul de înot în scop caritabil Swimathon. Datorită sponsorizărilor, am obţinut o sumă mult mai mare, decât în anii anteriori. Una dintre proiectele noastre a fost, renovarea şi accesibilizarea casei primită ca moştenire de beneficiara noastră. Celălalt a fost organizarea unei excursii cu vizitarea ştrandului pentru persoane cu dizabilităţi şi boli cronice.
Emisiunea Armonie din această lună a avut ca temă Prezentarea trupei de dans BB DANCE al asociaţiei HIFA-ROMÂNIA, precum şi discuţii despre primul spectacol intitulat: Primii paşi. Invitaţi:Király Mónika, Somodi Katalin profesor de dans şi coreografă, şi Graur Zsolt, dansator. Prin telefon au intervenit şi ceilalţi membrii ai trupei.
 

IUNIE
În data de 3 iunie, am participat la evenimentul organizat de Grădina Zoologicăt din Târgu-Mureş, intitulat Noapte de Vist, având ca scop o plimbare în grădina zoologică şi prezentarea acestuia pentru persoanele cu dizabilităţi.
În iunie a avut loc evenimentul Mureş Fly, la care am participat, ca şi în anii trecuţi, prin membrii noştrii.
În data de 18 iunie, am organizat zi de reculegere Fraternitast şi o vizită de expoziţie pentru beneficiarii noştrii. Titlul expoziţiei era Numele lui Dumnezeu milostenia.
În data de 25 iunie am organizat Zi de Sport în Parcul Municipal.
Invitaţii emisiunii Armonie erau, Magyarosi Zsuzsanna şi mama ei, care au vorbit pentru ascultători, despre expoziţia individuală de la Szeged.
 

IULIE
În data de 2 iulie am ţinut zi de reculegere Fraternitast, care s-a desfăşurat în aer liber, cu participarea de 19 persoane.
În data de 9 iunie, am organizat a doua oară Zi de Sportt, cu scopul de a cunoaşte pe persoanele cu dizabilităţi cu dartsul, cu tirul cu arcul şi pingpongul. Participanţii au făcut cunoştinţă cu provocările celor trei sporturi şi au putut aprofunda practicarea lor.
La mijlocul lunii, am iniţiat programul Online – Art Camp Taste of Life, cu scopul de a chema pe artiştii cu dizabilităţi şi boli cronice, într-o tabără de creaţie. Expoziţia va fi deschisă între 20 şi 29 august,manifestările legate de acest eveniment se vor desfăşura în data de 25 august.
În data de 16 iulie, am ţinut zi de reculegere Fraternitas, în 18, după o probă ţinută până la prânz, trupa de dans BB DANCE a urcat pe scenă în cadrul Zilelor satului Voivodeni.Spectacolul a avut un succes furtunos.
Între 25-29 iulie s-a desfăşurat, la Selters a XVII-a ediţie a taberei de formare FRATERNITASt, la care a participat peste 60 de asistenţi personali, persoane cu dizabilităţi şi cu boli cronice.
Invitaţii emisiunii Armonie, au fost Márton Zolyomi Attila Csaba şi Györfi Júlia, care au dicutat cu ascultătorii, despre probleme juridice şi de administraţie publică.
 

AUGUST
La începutul lunii eram preocupaţi de probleme organizatorice. Am purtat mai multe discuţii, deoarece ne pregăteam să participăm la mai multe evenimente în acelaşi timp. În data de 15, am publicat creaţiile înscrise la Tabăra de Creaţie Online, pentru care, până în data de 19, s-a putut vota pe pagina de facebook al asociaţiei. Până la această dată, am primit creaţiile trimise prin poştă, pe care în data de 19 august am expus în aula Casei Deus Providebit. Tot în aceeaşi zi, un juriu format din trei specialişti, a stabilit ordinea premianţilor. După aceea, în fiecare zi, până în data de 28, am asigurat paza lucrărilor expuse, cu ajutorul persoanelor cu dizabilităţi – asigurând prin aceasta vizitatorilor expoziţiei Perle Ascunse, posibilitatea de a dicuta despre viaţa persoanelor cu dizabilităţi. În acest interval de timp, s-a desfăşurat la Cluj, Întâlnirea Internaţională Fraternitas, a cărei organizator era asociaţia noastră. Participanţii la întâlnirea internaţională, în ziua de joi au vizitat Târgu-Mureşul, unde am organizat un eveniment cu întindere pe întreaga zi. Înainte de masă s-a vizitat oraşul, sub conducerea învăţătoarei Bardosi Ilona, având ca scop, prezentarea pentru oaspeţii străini, a principalelor clădiri. De la ora 12 s-a oficiat o liturghie romano-catolică celebrat de Balla Imre împreună cu preoții oaspeți din străinătate, după care s-a realizat contemplarea preotului reformat Szabo Istvan. După servirea prânzului, au început programele noastre culturale- de la ora 3 prezentarea tradiţiilor populare româneşti şi maghiare, progamul Ansamblului de Dans Popular Bekecs, recitaluri de poezie şi de cântece populare, premierea participanţilor la Tabăra de Creaţie Online, Festivalul de Vară la care a participat mai mulţi cântăreţi şi muzicieni cu dizabilități. De la ora 6, în centrul oraşului, s-a desfăşurat spectacolul trupei de dans al asociaţiei noastre, BB DANCE. În data de 27 august în Parcul Municipal, în cadrul manifestărilor Vâltoarea Mureşană, s-a desfăşurat programul nostru Să învăţăm altfel: Insule Interactivet. Duminică tot în cadrul manifestărilor Vâltoarea Mureşană a fost prezentată, cartea editată de asociaţia noastră, cu titlul Imagini de viaţă.