BB Dance

 

Ideea înființării trupei de dans a Asociației HIFA-ROMÂNIA BB Dance (numele este prescurtarea expresiei din limba engleză Building Bridges, adică Să construim poduri, ceea ce este motto-ul principal al mai multor proiecte şi programe inițiate de asociația noastră) s-a născut în luna septembrie a anului 2015, când colegii de la Asociația HIFA-ROMÂNIA au contactat-o pe profesoara de dans Somodi Katalin care este arbitru, totodată una din fondatoarele şi președinta școlii de dans Dance Art, ca să învețe un cuplu mixt compus dintr-o persoană cu dizabilități şi una sănătoasă coregrafia unui dans, cu ocazia aniversării de 15 ani de activitate a asociației. Spectacolul a avut un real succes, deci era de la sine înțeles, că exemplul celor doi tineri (Bereczki Éva și Kelemen Attila) curajoși va avea continuitate.
 

Kelemen Attila - Bereczki Éva

Kelemen Attila – Bereczki Éva

Kelemen Attila - Bereczki Éva

Kelemen Attila – Bereczki Éva

 
Primul pas – asigurarea resurselor financiare, precum şi a motivației s-a realizat prin participarea la proiectul lansat de Fundația Comunitară cu sprijinul Cercului de Donatori în noiembrie 2015 cu subiectul: organizarea spectacolului Dansul roților.
 
În urma sumei obținute s-a asigurat transportul dansatorilor la repetiții, deoarece ei sunt nu numai din Tîrgu-Mureș ci şi din Sighișoara, Reghin, Măgheran.
 
O provocare serioasă pentru asociaţie era achiziționarea scaunelor cu rotile potrivite, dar și acest fapt s-a realizat la un preţ rezonabil.
 
În continuare munca serioasă a lui Katalin s-a materializat prin două repetiții săptămânale, care la început au fost găzduite de Casa Deus Providebit, după care trupa s-a mutat în Corunca în clădirea Universității Sapientia. Mulțumim şi pe această cale conducerii Universității Sapientia, pentru că pune la dispoziția noastră aula universității, care este un loc perfect pentru noi.
 
Este foarte important să precizăm, că Somodi Katalin a răspuns afirmativ la prima solicitare şi de atunci lucrează cu dăruire şi cu o seriozitate exemplară cu membrii trupei, învățându-i coregrafii din ce în ce mai frumoase – totul făcându-se pe bază de voluntariat, din pasiune.
 
Trupa, cum am menţionat se compune din tineri cu dizabilități locomotorii şi din studente care studiază la Tg. Mureș. Laude speciale pentru munca serioasă depusă și fiindcă își sacrifică timpul liber pentru această sarcină nobilă.
 
Membrii trupei de dans:
Bărbaţi: Demeter Mihály, Faluvégi Dénes, Graur Zsolt, Ősz Szilárd şi Újfalvi János.
 
Femei: Györfi Margareta, Katona Tímea Aranka, Kotró Réka. Székely Beáta, Tóth Noémi.
 
Toţi acei membri ai trupei care trăiesc în scaun cu rotile au suferit leziuni în urma unor accidente. Mai mulți dintre ei aveau vârsta de douăzeci, treizeci de ani. Jos cu pălăria în faţa lor, fiindcă au putut să treacă peste obstacolele ridicate de societate şi de propria lor stare, dându-ne un exemplu de urmat pentru noi toți!
 
Merită mulţumiri şi studentele, care în ciuda numeroaselor activităţi pe care le desfășoară, în ultimele luni au depus toate eforturile pentru a putea participa şi lucra din greu la repetiții, apoi la spectacole.
 
Dorinţa noastră este ca și în viitor să fim prezenți la cât mai multe spectacole, ceea ce pentru noi toți va fi un adevărat model demn de urmat, o lecţie despre putere de voinţă, omenie, perseverență şi dragoste. Deoarece cu aceste ingrediente orice devine posibil.
 
Spectacole 2016
• Primul spectacol, Parcul Municipal Tîrgu Mureș, 27 mai
• Zilele Voivodeni, 17 iulie
• Festivalul de vară al persoanelor cu dizabilități la Vâltoarea Mureșului, Centru, 25 august
• Cupa Olympicus X, Tîrgu-Mureș, 8 octombrie
• Balul Strugurilor pentru persoane cu dizabilități, Reghin, 14 octombrie
• Cupa Dance Art, Tîrgu-Mureș, 12 noiembrie
• Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Palatul Culturii Tîrgu-Mureș, 3 decembrie și Reghin, 7 decembrie
• Festivitatea de închidere a anului Dance Art, Tîrgu-Mureș, 17 decembrie
 

Somodi Katalin

Somodi Katalin

 
Sunt Somodi Katalin profesoară de dans şi arbitru. Antrenoara școlii de dans Dance Art din Târgu Mureș şi președinta acestui club de dans sportiv. Această şcoală de dans am înființat-o împreună cu soțul meu în anul 1999 şi de atunci am avut reușite de nivel mondial împreună cu sportivii noștri. Copii încă nu avem, dar sperăm să se întâmple şi această minune în viaţa noastră.
 
Am devenit cu mare drag coregrafa şi profesoara trupei de dans BB Dance, deoarece pentru mine înseamnă o adevărată provocare profesională.
 

Grau Zsolt - Tóth Tímea

Graur Zsolt – Tóth Noémi

Grau Zsolt - Tóth Tímea

Graur Zsolt – Tóth Noémi

Grau Zsolt - Tóth Tímea

Graur Zsolt – Tóth Noémi

 
Numele meu este Graur Zsolt, am 24 de ani. La vârsta de 21 de ani am avut un accident cu bicicleta şi de atunci sunt persoană cu dizabilitate locomotorie. Sunt unul dintre dansatorii trupei de dans BB Dance şi dorința mea de a lua parte la acest proiect a fost interesul faţă de dansul pe roţi. Ador provocările, iar aceasta este o provocare pentru mine care chiar îmi face plăcere.
 
Mă numesc Tóth Noémi, am 20 de ani şi sunt studentă la UBB, Facultatea de Psihologie, Pedagogie Babeș-Bolyai. Îmi place să dansez şi să socializez. Îmi plac lucrurile care sunt în afara zonei mele de confort – iar acest lucru m-a şi determinat să devin una dintre dansatoarele trupei BB Dance. Îmi face plăcere să dansez în trupă pentru că fiecare repetiţie este o nouă provocare şi pe lângă faptul că învăț mult am reuşit să cunosc niște oameni sinceri, prietenoși care îmi dau forța sufletească de care am nevoie.
 

Ősz Károly Szilárd - Kotró Réka

Ősz Károly Szilárd – Kotró Réka

Ősz Károly Szilárd - Kotró Réka

Ősz Károly Szilárd – Kotró Réka

Ősz Károly Szilárd - Kotró Réka

Ősz Károly Szilárd – Kotró Réka

 
Sunt Ősz Károly Szilárd, în vârstă de 26 de ani, locuiesc în Reghin. În urmă cu doi ani am avut un accident provocat de o mare prostie de a mea ale cărei consecințe le voi suporta toată viaţa. M-am cățărat cu bicicleta pe un tobogan înalt. De atunci sunt paralizat de la mijloc în jos.
 
Anul trecut am auzit de proiectul asociației HIFA-ROMÂNIA, de a înființa o trupă de dans. Din prima clipă am fost sigur, că mă voi alătura. Este interesant faptul că înainte de accident nu eram preocupat de dans. Dar acum pot să spun, că dansul pe roţi este un lucru minunat și asta îmi place cel mai mult.
 
Numele meu este Kotró Réka. Provin dintr-un sat micuț de lângă Miercurea Ciuc, Caşinu Nou din județul Harghita şi de acolo am moştenit dragostea faţă de dans. Sunt studentă în anul III la Tîrgu-Mureş şi sunt foarte recunoscătoare pentru șansa de a dansa în formație.
 

Faluvégi Dénes - Katona Tímea

Faluvégi Dénes – Katona Tímea

Faluvégi Dénes - Katona Tímea

Faluvégi Dénes – Katona Tímea

Faluvégi Dénes - Katona Tímea

Faluvégi Dénes – Katona Tímea

 
Mă numesc Faluvégi Dénes, m-am născut la Sighișoara, am vârsta de 40 de ani – sunt soţ şi un mândru părinte al unui copil de 8 ani. Accidentul meu s-a întâmplat în urmă cu şapte ani, când am căzut de pe balustrada blocului, împiedicându-mă de sacoșa pe care o aveam în mână. Aveam 33 de ani și eram plin de viaţă. Aveam mai multe locuri de muncă şi eram preocupat de construirea casei mele. Cu drag şi bucurie sunt membru al grupului BB Dance. Mă încarcă timpul petrecut cu ei, totodată înseamnă voie bună, o evadare din monotonia vieţii de zi cu zi şi reabilitare.
 
Sunt Katona Tímea Aranka studentă la UBB. Şi bineînțeles membră a trupei BB Dance – m-am alăturat trupei, fiindcă îmi plac provocările şi aș dori ca oamenii să conștientizeze că imposibilul şi sintagma ,,nu pot,, nu există. Dorinţa de a vrea, de a face, există în fiecare şi noi vom arăta acest lucru. Deoarece dansul se inspiră dintr-o sursă comună, prin el se formează o comuniune în care participanții se completează reciproc.
 

Demeter Mihály - Győrfi Margareta

Demeter Mihály – Győrfi Margareta

Demeter Mihály - Győrfi Margareta

Demeter Mihály – Győrfi Margareta

Demeter Mihály - Győrfi Margareta

Demeter Mihály – Győrfi Margareta

 
Mă numesc Demeter Mihály, am o parteneră de viaţă, încă nu avem copii, dar ne dorim. În viaţa de zi cu zi, o ajut cât pot pe partenera mea în treburile gospodărești. În data de 30.01.2015 la vârsta de 28 ani, în timpul tăierii copacilor, a căzut peste mine un copac, rupându-mi coloana în două locuri, de atunci trăiesc în scaun cu rotile. Am devenit membru al trupei BB Dance pentru a demonstra lumii, că şi în scaun cu rotile se poate trăi o viaţă deplină şi de asemenea mi-a plăcut întotdeauna să dansez.
 

Újfalvi Jénos - Székely Beáta

Újfalvi Jénos – Székely Beáta

Újfalvi Jénos - Székely Beáta

Újfalvi Jénos – Székely Beáta

Újfalvi Jénos - Székely Beáta

Újfalvi Jénos – Székely Beáta

 
Sunt Újfalvi János, în vârstă de 46 ani, împreună cu soția mea şi fiul meu locuim în Tîrgu-Mureş. În data de 8 iulie 2012 am avut un accident acvatic, în urma căruia mi-am rupt coloana și am rămas cu paralizie de la gât în jos. După un program de reabilitare prin gimnastică medicală şi masaj s-a putut observa o oarecare ameliorare a stării mele de sănătate. Întotdeauna mi-a plăcut să dansez, deci era normal să accept propunerea de a încerca acest lucru în scaunul cu rotile. Timpul petrecut în cadrul trupei de dans înseamnă pentru mine încărcare pozitivă şi bucurie.
 
Mă numesc Székely Beáta, am 20 de ani şi sunt studentă la UBB, Facultatea de Psihologie și Pedagogie, anul II. Despre această trupă de dans am auzit de la o profesoară de la facultate şi de aceea m-am gândit să mă alătur pentru că îmi face plăcere să încerc lucruri noi, dar cel mai mult îmi face plăcere să dansez. Repetițiile înseamnă pentru mine satisfacţie sufletească şi cunoașterea unor oameni deosebiți.