Önkéntesek
ÖNKÉNTESSÉG
Mi az önkéntes munka?
A mai világban mindent értékelnek. Egyet azonban ma sem lehet – a szívből jövő önkéntességet. Arra ugyanis nincsenek paraméterek. Van rá hála, meg köszönet, de nincs utasítás és parancs, hanem szívességre való felkérés van. És ez a tény hagyja meg a maga nemességében – mint egy embertől-emberig tartó csodát. Ez az amibe nem lehet belefáradni – hiszen örömmel és önszántunkból végezzük. Nem cseretranzakció – hanem lélektől lélekig tartó és vezető tett. Azaz, igazi csoda. Az önkéntest egy dolog vezérli: a szenvedély. A színtiszta segíteni akarás. És a fizetség akkor a legszebb, amikor a köszönet nem más, mint a szemekben való csillogás, az öröm és a boldogság, illetve azoknak a boldogsága, akin/akiken éppen segíteni tudott.
Szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen ajándékozna szabadidejéből! Köszönjük!ÚJRA EGYESÜLETÜNKÉ AZ ÉV ÖNKÉNTESE DÍJ. IDÉN BÍRÓ ADRIENNE-T ÉRTE EZ A MEGTISZTETETÉS. GRATULÁLUNK NEKI!
Bíró Adrienne, aki az 2015. Év Önkéntese cím díjazottja – a HIFA ROMÁNIA Egyesület önkéntese immáron hetedik éve. Adrienne világtalan. De annak ellenére, hogy fogyatékkal élő személy, teljes életet él. Önerőből élve, erős akaratról, állhatatosságról példát mutatva, megtanulta a Braille írás-olvasás rejtelmeit és ezeket az ismereteit hasznosítja Egyesületünk programjaiban.
 
Évek óta részt vesz az Egyesületünk által indított “Tanuljunk másként, Interaktív Szigetek – Milyen fogyatékkal élni?” programunkban, amellyel elsősorban diákokat, egyetemi hallgatókat, leendő szülőket és leendő pedagógusokat célzunk meg azzal a szándékkal, hogy felnőttként, döntéshozóként vagy pedagógusként megfelelő hozzáállásra neveljék a gyermekeiket, tanulóikat, a társadalmat.
 
De Adrienne nem csak a vakírás-olvasást tanítja a fiataloknak. Önkéntesként példát mutat arról, hogy a fogyatékkal élő emberek értékes és egyenjogú tagjai a társadalomnak. Egyesületünknek segítségére van a jogosultjaink leértesítésében, adatbázisunk bővítésében, telefonos kapcsolattartásban egyaránt. Ezen kívül gondozója beteg édesanyjának is, akire a saját betegsége alatt ő maga is számíthatott.
 
Adrienne mindnyájunk számára követendő példa egy olyan életmódról adva tanúbizonyságot, mely szerint Isten nem téved – hanem mindannyiunk által célja és tanítása van.
 
Előző évek nyertesei:

  • KELEMEN ATTILA – 2013-as Év Önkéntese
  • SIMON JUDIT-GYÖNGYI – ugyancsak önkéntes munkájáért Orbán Balázs díjat kapott 2011-ben

biro-adrennebiro-adrenne1

kelemen-attila-onkentes-dij-2

kelemen-attila-onkentes-dij-1

simonjuditdijazas2011jun8-2

simonjuditdijazas2011jun8-1

simonjuditdijazas2011jun8