A HIFA-Parkról

A tevékenységeinkből nyert tapasztalat azt mutatja, hogy nem állhatunk meg itt, mert vannak fogyatékos személyek, akik éveken át az otthonuk falai között élnek, magányosan, vagy, akik csak nyáron tudnak kimozdulni a házból. Vannak olyan esetek, ahol egyetlen gondozó nem elegendő, ahhoz, hogy egy ágyhoz kötött fogyatékost ellásson, vagy akár a szabadba kivigyen. Vannak olyanok, akiknek szüleik kiöregedtek, jövőjük bizonytalan. Ki fog segíteni rajtuk? Túl korán öregotthonba kerülnek, ami nem a legmegfelelőbb környezet egy fogyatékos számára.

 

Van olyan fogyatékos, aki dolgozni szeretne. Lehetőséget erre nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem kap! Megálmodtunk tehát egy olyan parkot, nevezzük HIFA-Parknak, amelyben mi, fogyatékkal élők, mindig otthon érezhetjük magunkat. Ebben a parkban biztosított lenne számunkra az akadálymentes közlekedés, a tisztálkodási és étkezési feltételek, az állandó orvosi ügyelet, a művelődési, szórakozási és sport lehetőségek. Mint minden más ember számára, akik elképzelni sem tudják, hogy mennyi apróságon múlik, hogy sérült embertársaik ne érezzék magukat másodrendűeknek. Létszükséglet vagy luxus?

 

A HIFA-Park olyan hely lenne, ahol a fogyatékkal élő emberek, a minőségi ellátás, munkalehetőség, a teljes értékű lelki, szellemi, kulturális és szociális élet mellett lehetőséget teremt arra, hogy lakói felismerjék saját képességeiket, önálló életet élve, közösségben, együtt dolgozva másokkal és másokért, nyitottakká váljanak egymás felé, egymást segítve. A Park területén, önálló házegységekben, családi környezetben, külső segítséggel, de önállóan élhetnek majd a mozgássérültek. Olyan beépített természetes és egészséges környezetet szeretnénk, amely biztosítaná lakóinak az akadálymentes közlekedést, a nyugalmat és a harmóniát.

 

A HIFA-Park tervrajzában 2 épületegység van. A központi épületben kapnak helyet a bentlakók részére a szobák és vendégszobák, az irodák, a könyvtár, az ebédlő, a konferenciaterem, orvosi ellátással együtt és a Kápolna szentmisék és istentiszteletek részére, a HIFA-Park ökumenikus jellege miatt. Ugyanitt helyezkednek el a foglalkoztató műhelyek, és egy olyan reprezentációs üzlet, ahol a kézimunkákat árusítanánk. A második épületegységben találhatóak a lakóházak: akadálymentes, emeletes családi házak, a sérült személyeknek és segítőiknek. A szükségleteink figyelembevételével tervezett és felépített HIFA-Park megteremtené erre a lehetőséget. Túl sokat kérünk? Tudatában vagyunk annak, hogy minden rászorulón nem tudunk segíteni, de hisszük, hogy a HIFA-Parkban sok fogyatékkal élőnek sikerül emberhez méltó jövőt biztosítanunk.

 

Kezdetben 75 fogyatékkal élő személy számára szeretnénk nyújtani otthont. Ahhoz, hogy pályázhassunk 750.000 EUR önrészre és forgó tőkére van szükségünk. Te is segíthetsz ebben! Minden segítség előbbre visz minket ezen az úton.