Tevékenységeink 2016

JANUÁR
Az évet a hagyományos Szilveszteri mulatsággal indítottuk, amelyet ezúttal is a Blue Pearl vendéglőben tartottunk 70 személy részvételével.
Januári Összhang című műsorunk témája a Hétköznapi hősök kerestetnek volt, beszámoló a Jó Arc Kampányról. Meghívottak: Simon Emőke, Simon Judit Gyöngyi, telefonon bekapcsolódott Aczél Dóra, a Yuppi Tábor főszervezője.
 

FEBRUÁR
Február hatodikán tartottuk a hagyományossá vált Farsangi Bálunkat szintén a Blue Pearl étteremben. Az eseményre több megyéből vettek részt jogosultak*.
Szintén februári folyamán kezdődtek el az egyesületünk tánccsoportjának a BB DANCE-nek a próbái. Ezeket a próbákat kezdetben a Deus Providebit Tanulmányi Házban tartottuk, majd a helyszínt áttettük a Sapientia EMTE koronkai Campusába a fényviszonyok és tágasabb tér miatt.
Februári Összhang című műsorunk témája és mottója – Az én barátaim, az én közösségem, az idei Down Világnap mottója is volt egyben. Meghívott vendégeink Májer Rozália, György Annamária, Balogh Ildikó voltak.
 

MÁRCIUS
Márciusban tartottuk a Húsvétra felkészítő Nagyböjti Fraternitas lelkinapot.
Szintén márciusban került sor a Marosvásárhelyi Rádió szervezésében a Bunkóság nem fogyaték figyelemfelkeltési kampányra, melyen a HIFA ROMÁNIA két gépjárművezetői engedéllyel rendelkező tagja is vett részt.
Márciusi Összhang című műsorunk témája: Jogosítvány megszerzése, közlekedési nehézségek, parkolási lehetőségek, autóvezetés fogyatékkal élőként. Meghívottak: Györfi Júlia, Kelemen Attila, Márton-Zolyomi Attila Csaba
 

ÁPRILIS
Április 6-án reszt vettünk a balázsfalvi Caritas által rendezett Târgul furnizorilor ONG rendezvényen, amelyen több más szervezettel együtt bemutattuk egyesületünk tevékenységeit, pályázatait, és jövőbeli terveit.
Április végén az Iskola Másként hét során három iskolába látogattunk el a Tanuljunk Másként – Milyen fogyatékkal élni interaktív programunkkal. Együtt dolgoztunk a koronkai Általános Iskola 120 kisiskolás és óvodás korú diákjával. Második napon Székelyhodosra látogattunk ki, harmadik nap pedig a marosszentkirályi kisiskolásokkal dolgoztunk együtt.
Áprilisi Összhang című műsorunk témája – HIFA Románia Egyesület tervek és programok 2016-ban. Társszervező: Simon Judit Gyöngyi
 

MÁJUS
Májusban került sor a Civil Szervezetek Vásárat többnapos rendezvényre, amelyen az egyesület interaktív programmal, a fogyatékkal élők által készített dísztárgyakkal, bemutatkozó kiadványokkal képviseltette magát.
Májusban tartottuk a Pünkösdi Fraternitas lelkinapot.
Május végén került sor a Kerekek Tánca – Első Lépések előadásra, amely az egyesület tánccsoportjának a bemutatkozó előadása volt. A rossz idő ellenére is hozzávetőlegesen 300 néző látogatott ki.
Szintén május végén vett részt egyesületünk a Swimathon jótékonysági úszóversenyen két szociális projekttel. A támogatások révén sokkal nagyobb összegre sikerült szert tennünk, mint az előző években bármikor. Egyik projektünk célja egy jogosultunk és családja által örökölt elöregedett ház felújítása és akadálymentesítése volt. A másik projektünk egy kirándulás és strandlátogatás megszervezése volt fogyatékkal élők és idült betegek számára.
E havi Összhang című műsorunk témája – a HIFA ROMÁNIA Egyesület tánccsoportjának a BB DANCE bemutatkozása, valamint első fellépésük – az Első lépések című előadás elképzeléseinek ecsetelése. Meghívottak: Király Mónika, Somodi Katalin tánctanár és koreográfus, valamint Graur Zsolt, táncos. Telefonon bekapcsolódott a BB DANCE tánccsoport többi tagja.
 

JÚNIUS
Június harmadikán részt vettünk a marosvásárhelyi Állatkert által szervezett Álom Éjt rendezvényen, melynek célja a fogyatékkal élők számára szervezett állatkerti séta és bemutató volt.
Júniusban került sor a Mures Fly rendezvényre, amelyen – az előző képviseltettük magunkat az egyesületünk tagjaival az előző évek szokásához híven.
Június 18-án Fraternitás Lelkinapot, majd ezt követően kiállítás látogatást szerveztünk egyesületünk jogosultjainak. A kiállítás címe Isten neve az irgalmasság volt.
Június 25-én Sportnapot tartottunk a Ligetben.
Összhang című műsorunk meghívottjai Magyarosi Zsuzsanna és édesanyja voltak, akik a szegedi egyéni kiállításról meséltek a hallgatóknak.
 

JÚLIUS
Július 2-án egy szabadtéri Fraternitást lelki nappal indítottuk a hónapot, amelyen 19 fő vett részt.
Július 9-én tartottuk rövid időn belüli második Sportnapunkat, melynek célja a darts, íjászattal és asztalitenisz megismertetése volt a fogyatékkal élők számára. A résztvevők megismerkedhettek mindhárom sportág kihívásaival és elmélyülhettek ezek gyakorlásában.
A hónap közepén indítottuk útjára az Online Art Camp: Life Taste programunkat, amelynek célja a fogyatékkal és krónikus betegséggel élő alkotók megszólítása volt egy alkotói táborban való részvételre. A kiállítás augusztus 20-án kezdődött és 29-ig tartott. Az ehhez kapcsolódó rendezvényekre pedig augusztus 25-én került sor.
Július 16-án Fraternitás lelkinapot tartottunk, 18-án pedig egy egész délelőttös próbát követően Vajdaszentiványon lépett fel a BB DANCE tánccsoport a Vajdaszentiványi Falunapok keretén belül. A tánccsoport előadása hatalmas sikert aratott.
Július 25-29 között zajlott a XVII. FRATERNITAS továbbképző táborunk Szelterszent, ahol több mint 60 fogyatékkal élő, krónikus beteg, valamint gondozó vett részt.
Összhang című műsorunk meghívottai Márton Zolyomi Attila Csaba és Györfi Júlia volt, akik a bekapcsolódó hallgatókkal jogi, illetve közigazgatási problémákról beszélgettek.
 

AUGUSZTUS
A hónap elejét a szervezési munkálatoknak szenteltük. Több ízben megbeszélést tartottunk, hiszen több rendezvényre is készültünk egyszerre. 15-én tettük közzé az Online Alkotói Táborrat benevezett alkotásokat Egyesületünk hivatalos facebook oldalán, ahol a munkákra szabadon lehetett szavazni augusztus 19-ig. Eddig az időpontig gyűjtöttük össze a postán eljuttatott alkotásokat, amelyeket augusztus 19-én kiállítottunk a Deus Providebit Tanulmányi Házban aulájában a Rejtett Gyöngyszemek kiállítást keretén belül. Ugyanezen a napon ült össze egy háromtagú zsűri, akik a beérkezett munkákat megvizsgálva eldöntötték a díjazottak rangsorolását. Ezt követően minden nap egészen augusztus 28-ig tagjaink állandó felügyeletet biztosítottak a kiállított tárgyaknak, egyúttal lehetőséget nyújtva a kiállítást megtekintőknek, hogy elbeszélgessenek a fogyatékkal élők életmódjáról. Ezzel párhuzamosan zajlott Kolozsváron a Nemzetközi Fraternitás találkozót, amelynek egyik főszervezője Egyesületünk volt. A nemzetközi találkozón résztvevők csütörtökön látogattak el Marosvásárhelyre, ahol egy egész napos rendezvénysorozaton vettek részt. Délelőttt került sor a városlátogatásra, amelyet Bárdosi Ilona tanítónő vezetett, és amelynek célja a főbb épületek bemutatása volt külföldről érkezett vendégeink számára. Ezt követően 12 órától sor került a közös hálaadó szentmisére, ahol Balla Imre celebrált a külföldi vendéglelkészekkel, majd ezt követően Szabó István református lelkész elmélkedését hallgathattuk. A közös ebéd után kulturális programjaink következtek. Három órától a román és magyar hagyományos bemutatók, a Bekecs Néptáncegyüttes fellépése, szavalatok, éneklés, az Online Alkotói Tábort résztvevőinek díjazása és méltatása, a Nyári Fesztivált, melyen több fogyatékkal élő énekes és zenész lépett fel. Hat órától került sor Egyesületünk tánccsoportjának, a BB DANCE fellépésére a főtéri Avram Iancu szobor előtti téren. Szombaton, augusztus 27-én a Ligetben, a Vásárhelyi Forgatag program kínálataként került sor az Tanuljunk Másként: Interaktív Szigetek egész napos rendezvényünkre. Ez követően, vasárnap délután – a Forgatag kiemelkedő programpontjaként –Egyesületünk kiadványának, az Életképek című könyvnek a bemutatására került sor.