Cum este să fii persoană cu dizabilităţi?

Asociaţia HIFA ROMÂNIA a organizat la Tg. Mureş în perioada de 7-11 octombrie 2013 Insula interactivă a persoanelor cu dizabilităţi în comunitate în cadrul programului PERLE ASCUNSE III. A fost o săptămână interactivă în cadrul căreia s-a organizat o expoziţie a lucrărilor de artă aparţinând persoanelor cu dizabilităţi. Obiectivul expoziţiei a fost să sensibilizeze preşcolarii, şcolarii mici şi mari, precum şi studenţii legat de viaţa persoanelor care trăiesc cu o dizabilitate. Vizitatorii au avut şansa de a încerca cum este să fi o persoană cu dizabilităţi locomotorii, cu probleme de vedere şi/sau de auz. Au avut posibilitatea să audă povestea persoanelor cu dizabilităţi renumiţi, să încerce dispozitive ajutătoare, totodată au putut “închiria“ din BIBLIOTECA noastră VIE persoane cu dizabilităţi la o conversaţie.

Motoul săptămânii a fost: Cum este să fii o persoană cu dizabilităţi?

Pe parcursul acestei săptămâni am avut 488 de vizitatori cu vârsta cuprinsă între 5-22 de ani: preşcolari, şcolari şi studenţi. Cele 5 zile s-au dovedit a nu fi suficiente, deoarece nu am reuşit să satisfacem numărul mare de cereri de participare.

Succesul nostru s-a datorat nu numai specialiştilor implicaţi, ci şi voluntarilor, care s-au angajat cu devotament în acest program. Este vorba despre studenţi, care frecventează cursurile Universităţii Sapientia şi cele ale Universităţii Petru Maior.

Pe această cale le mulţumim pentru munca depusă în favoarea realizării acestui program. Mulţumiri şi celor de la Asociaţia Surzilor şi Nevăzătorilor, precum MOTIVATION România,fără de care nu am fi putut realiza acest eveniment.

Programul nostru va fi reorganizat şi lărgit pentru a putea satisface toate cerinţele acelor persoane, grupuri sau şcoli, care sunt pregătiţi pentru o schimbare radicală, pentru dezvoltarea toleranţei şi a acceptării. Asociaţia noastră are ca scop permanent realizarea unui pod autentic, cât mai practic şi real între cei cu şi fără dizabilităţi.